En toen was daar plots corona: MTB vertelt haar verhaal

MTB ondersteunt actief mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het vinden van werk. Dit gebeurt onder meer door mensen een leer- werktraject aan te bieden. Zodoende werkt iedereen zelf aan eigen kansen en ontwikkeling op de arbeidsmarkt. Sinds 30 maart is  MTB deels gesloten. `Een moeilijke beslissing´, aldus directeur Marcel Jöris, directeur-bestuurder a.i.

‘Bij MTB werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een grote groep medewerkers, waaronder ook werkbegeleiders, heeft onderliggende gezondheidsproblemen. Dat maakt hen extra kwetsbaar voor het coronavirus. Daarom blijven deze medewerkers uit voorzorg thuis en zijn enkele afdelingen noodgedwongen tijdelijk gesloten omdat met onvoldoende leiding het handhaven van maatregelen niet gewaarborgd kan worden.’

Afdelingen met maatschappelijke taken blijven open. Deze afdelingen leveren een belangrijke bijdrage aan de zorg. Denk aan mondkapjes naaien en washandjes voor zorginstellingen sorteren en bundelen. Daar werken mensen op vrijwillige basis. Ook de postbezorging via Business Post loopt door.

Nieuwe teamspirit en bijzondere sfeer

‘Het openhouden van deze afdelingen vraagt wel iets van personeel. Sommige mensen werken tijdelijk op een andere afdeling. Collega’s verrichten werkzaamheden die ze nooit eerder gedaan hebben. Zo werken bijvoorbeeld secretaresses, accountmanager en P&O functionarissen regelmatig mee bij de washandjes. Er ontstaat veel meer begrip voor elkaars werk. Er heerst een nieuwe teamspirit en een bijzondere sfeer’.

Serieuze gevolgen

Dat neemt niet weg dat er serieuze zorgen bestaan over de gevolgen van de coronacrisis. ‘Blijven onze medewerkers gezond? Kunnen onze gedetacheerde medewerkers hun werk behouden? Wat betekent dit financieel? Is dit van invloed op relatiebeheer?’ Terechte zorgen die de meeste partners zullen herkennen en delen. Naast zorgen ziet Jöris ook kansen: ‘De crisis vraagt om nieuwe producten. Denk aan medische testen. En mondkapjes natuurlijk. Die heeft de zorg de komendetijd nog hard nodig. In verpakking en productie kunnen wij onder andere een belangrijke bijdrage leveren’.

Blijf communiceren!

Als er iets duidelijk is geworden de afgelopen tijd is dat het belang van duidelijke en open communicatie. `Op een gegeven moment merkten we dat collega´s confuus en zelfs angstig werden van alle uiteenlopende corona-nieuws. We nemen deze beleving serieus en zijn in gesprek gegaan. We hebben uitgelegd welke maatregelen MTB neemt en nogmaals benadrukt dat de gezondheid van onze medewerkers voorop staat. We nemen geen risico’s en onderschatten de situatie niet. Dat wil ik ook als tip meegeven aan andere Immens-partners; blijf communiceren, houd iedereen binnenboord en leg uit waarom dingen (tijdelijk) zijn zoals ze zijn. Je zult zien dat mensen daar begrip voor hebben en rekening met de situatie houden.

Tenslotte; zijn er dingen die u na de crisis anders gaat doen?

‘Jazeker! Meer digitaal vergaderen. Ik heb gemerkt dat dat vaak een stuk efficiënter kan zijn.’

 

Recent Projects