KampsVanBaar Advocaten: wat betekent corona voor de advocatuur?

Een gesprek met mr. Franco Kamps van KampsVanBaar Advocaten over werken in tijden van corona. Wat betekent dit voor de advocatuur? En voor procedures en klantcontact?

 

Hoe gaat het met jullie?

Met ons gaat het nu goed. In het begin van de coronacrisis zijn twee collega’s ziek geweest. De verschijnselen leken op corona. Nu zijn ze gelukkig hersteld.

Wat betekent deze crisis voor jullie onderneming?

Onze branche wordt gelukkig niet zo erg getroffen door deze crisis. Wij zijn gespecialiseerd in onder andere ondernemingsrecht, contractenrecht, arbeidsrecht en faillissementsrecht. We doen geen strafrecht. De procedures bij de rechtbank lopen alleen schriftelijk door. Bijna alle zittingen zijn afgezegd. We worden hierdoor wel geconfronteerd met stagnatie voor zowel de klant als onszelf. Dat is erg vervelend. Het klantencontact is minder, het meeste contact gaat via telefoon, video of mail.

Waar loop je tegenaan sinds de uitbraak van de crisis en hoe heb je dit opgelost?

Door de “anderhalvemetersamenleving” zijn veel collega’s thuis aan het werk. Er zijn ergonomische stoelen bezorgd, zodat er ook thuis een goede werkplek is. Met kleine kinderen erbij is thuiswerken soms een uitdaging.

Twee collega’s informeren onze klanten juridisch over de mogelijke gevolgen van de coronacrisis. Dat gaat via nieuwsbrieven en social media. Daarnaast is het contact met de klant veelal via video, email of telefoon. Dit lijkt efficiënter, maar het persoonlijke contact geeft meer resultaat.

Waar maak je je zorgen over?

In de eerste plaats over de gezondheid van mijn ouders. Zij zijn al op leeftijd en behoren tot de risicogroep. Maar ook andere familie, collega’s, kennissen, want het coronavirus kan iedereen treffen. Daarnaast ook over de bedrijven van onze zakelijke klanten. Ik hoop dat ze het allemaal gaan redden.

Wat wil je andere Kom’mit partners meegeven?

Onderschat deze crisis niet en respecteer de regels. Probeer goed personeel te behouden door bijvoorbeeld je reserves aan te spreken. Of door arbeidstijdverkorting te geven. Focus nu niet alleen op winst.

Brengt deze crisis ook iets positiefs met zich mee?

Hopelijk gaan we anders denken en gaat er meer geld naar zorgmedewerkers en openbare sectoren. Ik hoop dat deze crisis een positief effect zal hebben op hetgeen de bevolking echt nodig heeft: goede zorg en onderwijs.

Wat leer je van de huidige situatie?

Dat niets zeker is. Dat alle plannen zo maar door elkaar gegooid kunnen worden door externe situaties. Zorg dat je reserves hebt voor mindere tijden.

Hoe zie je de toekomst?

Ik zie het pas rooskleurig als er een vaccin of geneesmiddel tegen corona is gevonden. Het zal niet meer zijn zoals het was.  Deze crisis heeft grote gevolgen voor iedereen. Er sterven mensen of mensen houden blijvend letsel over. Voorlopig is niks normaal.

Zijn er dingen die je anders gaat doen wanneer de coronacrisis voorbij is?

Deze crisis drukt ons met de neus op de feiten. Het kan zo afgelopen zijn. Ik ga proberen een betere balans te vinden tussen privé en werk.

 

 

Recent Projects