We spraken met accountant Joep Versteegh over de kansen en bedreigingen van de coronacrisis voor ondernemers.
A&D accountants & belastingadviseurs is een middelgroot, fullservice-kantoor met een diverse clientèle en levert sinds 1991 diensten op het gebied van accountancy en belastingadvies. A&D heeft vestigingen in Maastricht en Heerlen.
Waarom is A&D partner van IMMENS?
A&D is partner van IMMENS omdat we de overtuiging hebben dat maatschappelijk verantwoord ondernemen de enige manier is om ook op lange termijn een gezonde samenleving te hebben. Het is fantastisch dat IMMENS daarvoor een platform biedt.
Hoe gaat het met jullie?
Goed. Tot nog toe hebben collega’s en hun naasten gelukkig geen corona gehad.
Wat betekent de uitbraak van het coronavirus voor jullie bedrijfsvoering?
De meeste contacten met klanten en collega’s vinden telefonisch of digitaal plaats. We gaan alleen bij klanten langs waar dat verantwoord is. We hebben maatregelen genomen in onze spreekkamers. Na elk bezoek worden deze ontsmet.
Waar loop je tegenaan sinds de uitbraak van de crisis?
Veel klanten zijn financieel getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Zij leven met veel vragen en onzekerheden. Hoe kunnen en moeten ze de ondersteunende regelingen van de overheid inzetten bijvoorbeeld? Hoe maken ze beleid in crisistijd? Wij begeleiden ondernemers door te zoeken naar aanvullende financiering en stimuleren klanten om bepaalde maatregelen te nemen. We hebben vaak langdurige relaties met klanten. We proberen hier samen zo goed mogelijk doorheen te komen.
Zijn jullie anders gaan werken?
Ja, vooral in het begin. De steunpakketten en financiële regelingen zijn vrij snel ingevuld door de overheid. Dat is voor onze klanten natuurlijk positief. Het nadeel was dat er door de snelle invoering nog veel onduidelijkheden waren. We stonden in het begin zeven dagen per week paraat om op alle wijzigingen in te spelen. Reguliere werkzaamheden werden opgeschoven en de prioriteit lag bij de coronamaatregelen. Het was soms moeilijk om concrete antwoorden of oplossingen te bieden. Nu is iedereen een beetje aan de situatie gewend geraakt.
Waar maak je je zorgen over?
Ik maak me niet zo snel zorgen omdat ik denk dat we altijd van een crisis kunnen leren. Ik ben heel positief ingesteld. Uiteindelijk komen we hier uit. Er zullen oplossingen komen, maar welke en wanneer is onduidelijk. Ik heb te doen met ondernemers wie het water aan de lippen staat. Ik hoop van harte dat deze ondernemingen de crisis te boven komen.
Brengt deze crisis ook iets positiefs of kansen met zich mee?
Daar ben ik van overtuigd. We worden nu gedwongen om een pas op de plaats maken. Daar leren we van. Zo’n crisis daagt je enorm uit. Sommige ondernemers gaat dat heel erg goed af. Bedenk hoe je van een bedreiging een kans kunt maken.
Zijn er dingen die je anders gaat doen wanneer de coronacrisis voorbij is?
Ik ben alerter en zal me niet zomaar meer in een drukke massa storten. We vervallen snel weer in oude gewoonten ben ik bang. Ik hoop echt dat we hier als maatschappij van leren. Verder hoop ik dat de overheid bereid is te investeren in de zorg om zulke situaties en paniek in de toekomst te voorkomen.
Wat wil je andere werkgevers/ondernemers/IMMENS-partners meegeven?
Blijf rustig. Ik realiseer me dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. En heb respect en begrip voor personeelsleden die angstig zijn om ziek te worden.